Werkblad afzuiging, hoe werkt dat eigenlijk?

Tegenwoordig zijn er steeds meer oplossingen gekomen voor een alternatieve manier van afzuigen. Een van deze oplossingen is werkblad afzuiging, waarbij de afzuigkap in het midden of achter de kookplaat in het werkblad zit. Waar de klassiek afzuigkap de dampen meestal naar buiten afvoert, gebeurt dit bij deze afzuigsystemen meestal niet, dan is er sprake van recirculatie.

Bij recirculatiesystemen blijft de lucht gewoon in de ruimte. De lucht, die niet alleen kookgeuren en vocht maar ook vet bevat, wordt door de afzuiging aangezogen gefilterd en weer vrijgegeven in de keukenruimte.

Omdat koken op inductie met werkblad afzuiging voor de meeste mensen nieuw is, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:

Het gebruik van een deksel is bij het koken op inductie met recirculatie altijd aan te raden. Zo voorkomen we namelijk dat warme lucht opstijgt en koken we effici├źnter omdat we de warmte in de pan behouden. Daarnaast bepalen we zelf de luchtstroom van het kookvocht en kunnen we op een lager kookvermogen doorkoken. Zo brengen we niet onnodig meer vocht een ruimte in.

Een andere belangrijke regel is ventilatie. Teveel vocht in huis zorgt namelijk voor een ongezond leefklimaat. Naast ventileren door middel van de mechanische ventilatie of het open zetten van een raam is het ook zeer belangrijk om de werkblad afzuiging ongeveer 15 minuten voor het koken aan te zetten. Op die manier zetten we de luchtstroom op gang.

Als je bijvoorbeeld op gas kookt, je afzuigkap aanzet en een pan water aan de kook brengt is de luchtstroom op gang tegen de tijd dat het water kookt. Maar doe je hetzelfde met werkblad afzuiging, terwijl je misschien wel het water uit je kokend waterkraan pakt of de powerfunctie op je inductiekookplaat gebruikt, kookt het water meteen en heeft de luchtstroom geen tijd gekregen om op gang te komen.

Voor de optimale geuropname verlagen we de luchtsnelheid. Hierdoor maken we vaak gebruik van een lager afzuigvermogen. Afzuigen op een te hoge stand kan ervoor zorgen dat het filter niet goed alle kookgeuren en vetmoleculen opneemt.

Tot slot blijft ventilatie heel erg belangrijk bij werkblad afzuiging. Ook na het koken is het van belang om nog ongeveer 30 minuten de afzuiging aan te laten staan op de laagste stand. Bij de meeste inductiekookplaten met werkbladafzuiging zit deze functie er al standaard in. Op deze manier zorgen we er namelijk voor dat we de luchtvochtigheid verminderen.

Heeft u meer vragen? Kom dan geheel vrijblijvend langs in onze showroom. Of maak snel uw afspraak via www.evindie.nl/contact