Gebruikstips- en onderhoudstips voor keukens
Wij feliciteren u met de aankoop van uw nieuwe droomkeuken, echter wijzen wij op enkele ondergenoemde onderhouds-en gebruiksvoorschriften voor het behoud en garantie van uw keuken. Neem bij twijfel altijd even contact op met ons. Lees daarom deze instructies goed door om zo jarenlang plezier te hebben van uw nieuwe keuken van Evindie!
Diverse info bij gebruik vaatwasser:
1. Vaatwasser dichtlaten i.v.m. behoud keuken?
Wanneer de vaat nat blijft nadat het afwasprogramma is uitgedraaid dient u voor het behoud van de keuken de vaatwasser dicht te laten en de vaat te laten drogen. Evindie Keukens zet voor u uiteen waarom dit zo belangrijk is.
2. De vaat blijft nat?
In de praktijk horen wij met regelmaat dat de vaat nat blijft nadat de vaatwasmachine klaar is met het draaien van een programma. Dit is niet praktisch wanneer u de vaat vlot weg wilt ruimen en de boel op orde wilt houden. Wij horen dan ook vaak terug dat mensen de vaatwasser open zetten na afloop van het programma om de vaat sneller te laten drogen.
3. Behoud keuken? Vaatwasser dicht laten
Voor het behoud van de keuken raadt Evindie Keukens met klem(!) aan de vaatwasser dicht te laten (direct) na afloop van een programma. Dit is van belang met het oog op het behoud van de materialen in de keuken. Op het moment dat de vaatwasser opengezet wordt komt er veel vocht vrij. Dit vocht is schadelijk voor keukenmaterialen zoals het keukenblad en de keukendeuren. Wanneer u de vaatwasser dagelijks (direct) open zet zal na verloop van tijd de vochtschade zichtbaar worden.
4. Vaat laten afkoelen
Heeft u het geduld om de vaatwasser dicht te laten totdat deze is afgekoeld? Dan voorkomt u dat de keukenmaterialen beschadigd raken. Daar komt bij dat het droogprogramma van een vaatwasser vaak nog doorloopt aan het einde van een programma. Het geduld levert u dus een droge vaat en behoud van de keuken op.
5. Juiste glansspoelmiddel
Wat helpt om de vaat sneller te doen drogen is het gebruik van goed glansspoelmiddel. Belangrijk om te weten is dat glansspoelmiddel ervoor zorgt dat de vaat droger wordt. Er zijn tal van vaatwassertabletten en middelen op de markt. Wij merken dat klanten soms door de bomen het bos niet meer zien.
6. Vaatwassertabletten
In de tabletten die veel gebruikt worden zit glansspoelmiddel verwerkt. Dit werkt echter niet altijd optimaal. Wanneer het tablet zich vermengt met het water dan lossen de stoffen zich direct op. Glansspoelmiddel is echter het meest effectief aan het einde van het programma omdat het helpt de vaat te drogen. Daarom adviseert Evindie Keukens glansspoelmiddel altijd apart toe te voegen in het hiervoor bestemde bakje. Dit geldt overigens ook voor zout.
Onderhoudsadvies werkbladen:
Evora Quartz (composietsteen) is een onderhoudsvriendelijk materiaal voor de keuken en badkamer. Om het blad mooi te houden is een juist gebruik en regelmatige reiniging noodzakelijk. Met onderstaande tips heeft u jarenlang plezier van het blad. (wij wijzen u dit na te lezen op de site van de werkbladenleverancier via Onderhoudsadvies – Onderhoud | Dekker Zevenhuizen)
1. Dagelijks onderhoud
Neem het blad dagelijks af met een keukendoekje en een schoon sopje van wat afwasmiddel. Spoel altijd goed na met lauwwarm water en maak het blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier. Hierdoor worden resterend vuil en eventuele zeep- en waterresten geabsorbeerd.
Periodiek onderhoud
Om gemakkelijk vuil en gebruikssporen te verwijderen, kunt u ook Evora Quartz Cleaner gebruiken, een speciale composietreiniger. Dit product is verkrijgbaar online. Spoel wel altijd goed na met lauwwarm water en maak het blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier.
Heeft het blad een mat oppervlak?
Bij een mat (gezoet) oppervlak (Honed, Velvet, Silt en Wave) zijn vetvlekken en vingerafdrukken sneller te zien. Neem het blad wat vaker af met een schoon sopje van wat afwasmiddel. Spoel altijd goed na met lauwwarm water en maak het blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier.
2. Specifieke vlekken verwijderen
Vet, koffie/thee, rode wijn (glimmende of bruine vlekken)
Laat de Evora Quartz Cleaner of een schoon sopje van wat afwasmiddel even inwerken totdat het vuil begint te reageren. Dan behandelen met een melaminespons. Maak deze licht vochtig en knijp deze dan uit voor voldoende wrijving. Spoel altijd goed na met lauwwarm water en maak het blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier.
Kalkvlekken (doffe witte of bruine vlekken)
Laat de schoonmaakazijn even inwerken. Dan behandelen met een melaminespons. Maak deze licht vochtig en knijp deze uit voor voldoende wrijving. Spoel altijd goed na met lauwwarm water en maak het blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier. Pas hier goed op dat schoonmaakazijn niet in contact kan komen met marmer of hardsteen.
Inkt, verf, nicotine
Verwijder de ingetrokken vlekken van inkt, verf, nicotine of viltstift met wasbenzine of terpentine. Spoel altijd goed na met lauwwarm water en maak het blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier.
3. Hardnekkige vlekken en metaalkrassen verwijderen
Gebruik een schuurspons (met nylon kant) en een vloeibaar schuurmiddel. Maak de spons nat zodat het schuurmiddel voldoende wordt verdund en een gepolijst oppervlak niet kan beschadigen. Behandel hierbij altijd een ruimer oppervlak; intensief gebruik op een klein oppervlak kan namelijk tot een glansverschil leiden. Spoel altijd goed na met lauwwarm water en maak uw blad droog met een schone, droge theedoek of keukenpapier. Zijn de vlekken, kringen of krassen wel minder geworden, maar nog niet helemaal weg? Herhaal dit proces dan. Deze behandeling is niet voor het dagelijks onderhoud van uw blad!
Let op: gebruik nooit harde schuurmiddelen zoals staalwol, schuurpapier of diamant. Ze kunnen het bladoppervlak permanent beschadigen!
Tips
- Vloeistoffen nooit laten opdrogen. Laat vetten of voedingsmiddelen niet onnodig lang op het blad liggen.
- Pannen direct van het vuur kunnen een thermoshock veroorzaken. Gebruik altijd een onderzetter bij hete objecten.
- Snijd nooit direct op uw blad, gebruik altijd een snijplank.
- Gebruik NOOIT agressieve reinigingsmiddelen zoals verfafbijt, kwast-, metaal- of ovenreinigers, chloor, gootsteenontstoppers of andere chemische middelen!
- Bij een blad met een structuur blijft meer vuil achter. Goed naspoelen met schoon water en droogwrijven zorgt ervoor dat er geen vuil achterblijft in de structuur van het oppervlak.
Gebruikstips- en onderhoudstips voor keukens
Werken in de keuken betekent ook omgaan met hoge temperaturen, stoom en vocht. Veel levensmiddelen veroorzaken bovendien vlekken. De huidige meubelmaterialen zijn weliswaar bestand tegen de meeste belastingen, maar er zijn toch grenzen, die voortkomen uit de specifieke eigenschappen van de materialen.
Opdat er geen schade aan uw keuken ontstaat en u hieraan lang plezier kunt beleven, dient u slechts enkele, maar belangrijke, tips bij de omgang met uw keuken op te volgen.
- Open tijdens het koken regelmatig de ramen in de keuken.
- Neem ook altijd de productinformatie van de betreffende fabrikant in acht.
- In de keuken hebben we normaal gesproken te maken met meubeldelen van houten materialen. Deze reageren gevoelig op vocht. Door voorzichtig om te gaan met vocht voorkomt u schade aan de meubeldelen.
- Gebruik altijd de afzuigkap. Schakel de kap voor het koken in op een passende stand en houd na het koken rekening met de naloop. Neerslaande stoom op de kastjes na het koken droogwrijven.
- Stem de stand van de afzuigkap af op uw individuele kookgewoontes en ruimtelijke situatie. Hierbij kan de bedieningshandleiding van uw afzuigkap van nut zijn. Om ervoor te zorgen dat het vocht dat tijdens het koken ontstaat beter kan worden afgevoerd, is het raadzaam om de reinigings- en onderhoudsinstructies van de betreffende afzuigkapfabrikant in acht te nemen en de filters regelmatig te reinigen of vervangen.
- Vermijd het morsen en overkoken van water. En als dit toch mocht gebeuren: het oppervlak onmiddellijk droogmaken – en ook het gemorste water onder de koffiemachine opnemen!
- Open de vaatwasser pas ca. 20 minuten na afloop van het programma, zodat de stoom in het apparaat kan condenseren. De vaatwasser niet openen wanneer deze ingeschakeld is.
- Als u toch dringend iets nodig heeft: de deur van de vaatwasser volledig openen, het voorwerp eruit halen en de vaatwasser weer helemaal dicht doen (niet op een kier laten staan).
- Na het openen de neergeslagen stoom van keukenkastjes in de buurt verwijderen. Mocht uw vaatwasser over een automatische openingsfunctie voor het drogen beschikken, regelt de vaatwasser de hoeveelheid stoom automatisch.
- Neem de aanwijzingen van de fabrikant in de bedienings- en montagehandleiding in acht.
- Zet geen hete pannen zonder beschermende onderzetter op het werkblad of andere meubeldelen.
Opmerking:
De keukenruimte moet op passende wijze worden verwarmd, zodat de warme dampen (stoom, wasem) niet op de koude meubeloppervlakken neerslaan!
Zet geen stoom of warmte producerende apparaten, zoals koffiemachine, waterkoker of broodrooster, onder bovenkasten. De stoom resp. verhoogde temperatuur beschadigt op den duur uw meubels. Daarom: stoom die neerslaat liefst onmiddellijk droogwrijven en gemorst water opnemen.
- Neem hiervoor ook de gebruiksaanwijzing van de apparaat producent in acht.
Controleer regelmatig de condenswaterafloop in de koelkast, zodat er geen verstoppingen ontstaan en overlopend condenswater de meubels niet kan beschadigen. - Niet direct op het werkblad snijden, maar een snijplank gebruiken.
Aardewerk servies heeft aan de onderkant een ongeglazuurde rand. Als dit over het werkblad wordt geschoven, kunnen daardoor krassen ontstaan.
Onderhoudstips voor fronten, korpus en werkbladen
Door een regelmatige verzorging van uw inbouwkeuken behoudt u de waarde van uw keuken en wordt de levensduur aanzienlijk verlengd. Bovendien houdt u uw keuken hierdoor in een hygiënisch onberispelijke toestand.
- Gebruik altijd alleen maar milde en in water oplosbare huishoudelijke schoonmaakmiddelen (bijvoorbeeld neutrale zeep), waarvan in hun productinformatie uitdrukkelijk staat beschreven dat zij geschikt zijn voor keukenmeubels.
- Gebruik liefst een zachte, niet-pluizende doek of een zeem. Niet alle doekjes zijn geschikt voor de reiniging. Microvezeldoekjes kunnen bijvoorbeeld een statische oplading van de randen veroorzaken. Let erop, alleen helemaal schone doeken te gebruiken. Verwijder verontreinigingen zo snel mogelijk.
- Verse vlekken kunnen veel gemakkelijker en meestal ook volledig worden verwijderd.
- Wrijf de betreffende oppervlakken na het schoonmaken grondig droog. Voorkom vocht bij de randen en voegen van de meubels.
- Gebruik nooit oplosmiddelen, schuurpoeder, staalwol of pannensponsjes. Deze kunnen het oppervlak zo sterk beschadigen dat geen herstel meer mogelijk is.
- Geen glasreiniger gebruiken op korpusranden!
- Gebruik ook nooit een stoomreiniger of een waterslang.
Gelakt hout
- Gelakte houten oppervlakken worden met lauwwarm water, een mild huishoudelijk reinigingsmiddel en een licht vochtige doek gereinigd. De oppervlakken vervolgens zorgvuldig drogen in de structuurrichting.
- Voor bijzonder hardnekkige vlekken kan het huishoudelijke reinigingsmiddel onverdund of een glasreiniger worden gebruikt. Controleer voor de zekerheid op een onopvallende plek of het reinigingsmiddel het oppervlak aantast.
- Meubelpolish en soortgelijke middelen zijn niet geschikt als onderhoudsmiddel, aangezien ze oplosmiddelen en vetten bevatten en vaak een laagje vormen, dat het uiterlijk verandert.
Met olie of was behandeld hout
- Werkbladen, fronten en zijdelen (gefineerd) van massief hout zijn met een speciale olie of was van de fabrikant behandeld. Ondanks deze behandeling is de bescherming tegen vlekken (zoals van kleur intensieve groente of fruit) niet volledig.
- Reinig het werkblad met een mild huishoudelijk reinigingsmiddel en eventueel een handborstel en droog het werkblad zorgvuldig af. Daarna moet u het werkblad weer behandelen met het door de fabrikant aanbevolen onderhoudsproduct.
- Een massief houten werkblad past zich aan de luchtvochtigheid in de ruimte aan. Vermijd staand water op de oppervlakken, want hierdoor kan het blad kromtrekken en het oppervlak ruw worden.
Kunststof oppervlakken
De oppervlakken worden normaal gesproken met een mild huishoudelijk reinigingsmiddel en een zachte doek schoongemaakt en daarna met schoon water afgewassen en grondig drooggewreven. Voor bijzonder hardnekkige vlekken kan het huishoudelijke reinigingsmiddel onverdund worden gebruikt. Controleer voor de zekerheid op een onopvallende plek of het reinigingsmiddel het oppervlak aantast. Voorkom vocht bij de randen en voegen van de meubels. In verband met eventuele statische oplading adviseren wij om geen kunstvezeldoek te gebruiken.
"Fluweelmatte" oppervlakken
- Het fluwelen effect van de keukenmeubel-oppervlakken ontstaat door een bijzondere structuur van de oppervlakken. Hierdoor worden de oppervlakken gevoelig voor sterk gekleurde vloeistoffen, zoals aalbessensap, tomatenketchup of rode wijn, maar ook vetten.
- Hier geldt vooral, dat onmiddellijk moet worden gereinigd. Als de vlek eenmaal is opgedroogd, kan hij vaak niet meer volledig worden verwijderd. Met agressieve middelen of schuurmiddelen wordt het oppervlak gepolijst en ontstaat een zichtbare glanzende plek.
- Over het algemeen kan het oppervlak goed met een zachte, schone en vochtige zeem of doek worden schoongemaakt, vervolgens droogwrijven. Bij middelmatige verontreiniging het oppervlak eerst inspuiten met een allesreiniger (bijv. Frosch Orangen) en met een zachte, schone en vochtige zeem of doek uitwrijven.
- Gebruik bij sterke verontreiniging een allesreiniger met vetoplossend effect (bijv. Frosch SODA). Bij hardnekkige verontreiniging daarna een goed vochtige wonderspons of vuilgom gebruiken en deze met lichte druk gelijkmatig over het oppervlak bewegen.
NIET SCHUREN! En erop letten dat de spons vochtig blijft!
Tot slot grondig reinigen met een zachte, schone en vochtige zeem of doek en droogwrijven.
Matte lak
- Over het algemeen kunnen de oppervlakken goed met een schone, vochtige doek worden schoongemaakt, vervolgens droogwrijven.
- Bij middelmatige verontreiniging het oppervlak eerst inspuiten met een allesreiniger (bijv. Frosch Orangen) en met een doek uitwrijven. Gebruik bij sterke verontreiniging een allesreiniger met vetoplossend effect (bijv. Frosch SODA).
- Bij hardnekkige verontreiniging daarna een goed vochtige wonderspons of vuilgom gebruiken en deze met lichte druk gelijkmatig over het oppervlak bewegen.
NIET SCHUREN! En erop letten dat de spons vochtig blijft!
Tot slot altijd met een vochtige microvezeldoek reinigen en droogwrijven.
Hoogglanzende oppervlakken
- Er bestaan verschillende materialen voor hoogglanzende oppervlakken. Neem daarom de productinformatie van de fabrikant in acht.
- Over het algemeen kan het oppervlak goed met een zachte, schone en vochtige zeem of doek worden schoongemaakt, vervolgens droogwrijven. Opgelet: zeer kleine vuildeeltjes in de doeken kunnen krassen veroorzaken.
- Bij middelmatige verontreiniging het oppervlak eerst inspuiten met een allesreiniger (bijv. Frosch Orangen) en met een zachte, schone en vochtige zeem of doek uitwrijven.
- Gebruik bij sterke verontreiniging een allesreiniger met vetoplossend effect (bijv. Frosch SODA). Bij hardnekkige verontreiniging daarna een goed vochtige wonderspons of vuilgom gebruiken en deze met lichte druk gelijkmatig over het oppervlak bewegen.
NIET SCHUREN! En erop letten dat de spons vochtig blijft!
Tot slot grondig reinigen met een zachte, schone en vochtige zeem of doek en droogwrijven.
Chrystal glas
- Over het algemeen kan het oppervlak goed met een schone, vochtige doek worden schoongemaakt, vervolgens droogwrijven.
- Bij middelmatige verontreiniging het oppervlak eerst inspuiten met een allesreiniger (bijv. Frosch Orangen) en met een doek uitwrijven. Gebruik bij sterke verontreiniging een allesreiniger met vetoplossend effect (bijv. Frosch SODA). Bij hardnekkige verontreiniging daarna een goed vochtige wonderspons of vuilgom gebruiken en deze met lichte druk gelijkmatig over het oppervlak bewegen.
NIET SCHUREN! En erop letten dat de spons vochtig blijft!
Afsluitend altijd met een schone, vochtige doek reinigen en droogwrijven.
Metaal
- Over het algemeen kan het oppervlak met een schone, vochtige doek goed worden schoongemaakt, vervolgens droogwrijven.
- Bij middelmatige verontreiniging het oppervlak eerst inspuiten met een allesreiniger (bijv. Frosch Orangen) en met een doek uitwrijven. Gebruik bij sterke verontreiniging een allesreiniger met vetoplossend effect (bijv. Frosch SODA). Bij hardnekkige verontreiniging daarna een goed vochtige wonderspons of vuilgom gebruiken en deze met lichte druk gelijkmatig over het oppervlak bewegen.
NIET SCHUREN! En erop letten dat de spons vochtig blijft!
Afsluitend altijd met een schone, vochtige doek reinigen en droogwrijven.
Natuurstenen werkbladen
- Er wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen. Dat er een verouderingsproces optreedt en gebruikssporen zichtbaar worden is normaal. Neem altijd de individuele productinformatie en onderhoudshandleiding van de fabrikant in acht.
- Vet, olie en andere in de handel gebruikelijke vloeistoffen moeten meteen worden verwijderd, zodat deze geen blijvende vlekken achterlaten. Vervolgens met schoon water en een schone doek afnemen.
- Hete pannen altijd op een beschermende onderzetter plaatsen, om vlekvorming en scheuren te voorkomen. Het is zinvol om de impregneer laag jaarlijks na een basisreiniging op te frissen.
Kwartscomposiet
- Een goede reiniging volgens de informatie van de fabrikant is een optimale voorwaarde voor een jarenlang en duurzaam gebruik. Neem altijd de individuele productinformatie en onderhoudshandleiding van de fabrikant in acht.
- Vet, olie en andere in de handel gebruikelijke vloeistoffen moeten meteen worden verwijderd, zodat deze geen blijvende vlekken achterlaten.
- Vervolgens met schoon water en een schone doek afnemen.
Hete pannen altijd op een beschermende onderzetter plaatsen, om vlekvorming en scheuren te voorkomen.
Keramiek
- Een goede reiniging volgens de informatie van de fabrikant is een optimale voorwaarde voor een jarenlang en duurzaam gebruik. Neem altijd de individuele productinformatie en onderhoudshandleiding van de fabrikant in acht.
- Vet, olie en andere in de handel gebruikelijke vloeistoffen moeten meteen worden verwijderd, zodat deze geen blijvende vlekken achterlaten. Vervolgens met schoon water en een schone doek afnemen.
Werkbladen van minerale materialen
- Er wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen. Neem daarom altijd de individuele productinformatie en onderhoudshandleiding van de fabrikanten in acht.
- Vet, olie en andere in de handel gebruikelijke vloeistoffen moeten meteen worden verwijderd, zodat deze geen blijvende vlekken achterlaten.
Laminaat werkbladen
- Zet of leg nooit vochtige voorwerpen (zoals koffiemachine, schoonmaakdoeken) op de voegen van werkbladen, zodat hier geen vocht kan binnendringen en de werkbladen niet kunnen uitzetten. Hetzelfde geldt voor voegen tussen werkblad en aangelijmde randen (bijvoorbeeld een dikke rand).
Glazen oppervlakken
- Helder glas kan worden schoongemaakt met een mild reinigingsmiddel en een spons of doek, en met een in de huishouding gebruikelijke glasreiniger. Onvakkundig gebruik zoals schuren, krassen en snijden op glas moet worden vermeden.
- Gebruik ter voorkoming van krassen bij het snijden altijd een snijplank. Bij de reiniging van oppervlakken van gesatineerd glas mogen geen reinigingsmiddelen die siliconen of zuren bevatten worden gebruikt.
- Bij gesatineerde oppervlakken laten vet- en oliehoudende substanties vlekken met een licht schaduweffect achter, die echter met een glasreiniger kunnen worden verwijderd.
Keramische kookplaten
- Verontreinigingen, die niet vastgebrand zijn, kunnen met een natte doek zonder extra reinigingsmiddel verwijderd worden. Metaalresten van pannenbodems, kalk- en watervlekken worden met een rvs-reiniger of een speciale reiniger voor keramische kookplaten verwijderd.
- Vastgebrande verontreinigingen kunt u het beste in nog hete toestand met een schraper verwijderen. In geval van suiker of suikerhoudende ingrediënten moeten de verontreinigingen meteen worden verwijderd.
Kunststof spoelbakken (composiet)
- Voor de reiniging van kunststof spoelbakken kunt u in de handel gebruikelijke afwasmiddelen of niet-schurende huishoudelijke reinigingsmiddelen gebruiken. Hardnekkige verontreinigingen worden met vaatwasreiniger behandeld.
- Kalkvlekken kunt u het beste verwijderen met azijn of ontkalkingsmiddel. Let op: gebruik deze middelen alleen bij kunststof spoelbakken. Bij andere kunststof delen zou schade kunnen ontstaan. Let altijd op de aanwijzingen van de fabrikant!
Metaal (roestvrij staal en aluminium)
- Voor de verzorging van ROESTVRIJ STAAL is een in de handel gebruikelijk afwasmiddel voldoende. Alleen voor roestvrij staal zonder beschermende anti-finger-coating: hardnekkige verontreinigingen en watervlekken kunnen met een speciaal onderhoudsproduct voor roestvrij staal worden verwijderd.
- Zowel voor gepolijste als voor geborstelde rvs-oppervlakken bieden de fabrikanten speciale reinigings- en verzorgingsproducten aan.
- ALUMINIUM oppervlakken reinigt u normaal gesproken met een vochtige, zachte doek zonder verdere toevoegingen. Ter voorkoming van watervlekken wordt aanbevolen om het aluminium oppervlak grondig te drogen. Bij grovere verontreinigingen kunt u een afwasmiddel, een glasreiniger of onderhoudsproduct voor aluminium gebruiken.
- Gebruik geen alkalische of schurende reinigingsmiddelen!
- Andere metalen oppervlakken (bijvoorbeeld grepen, beslag, binnenverdelingssystemen)
- De oppervlakken, indien nodig, uitsluitend met een licht vochtige doek reinigen.
- Gebruik geen agressieve en schurende reinigingsmiddelen!
Afzuigkappen
- Naast de gebruikelijke reiniging van de behuizing moet de vetfilter, voor zover hij uit metaal bestaat, regelmatig met een sopje van afwasmiddel of in de vaatwasser worden gereinigd. Vetfilters uit vezelvlies moeten worden vervangen. Bij afzuigkappen met recirculatiemodus moet de actieve koolfilter om de 3 tot 6 maanden worden vervangen. Neem ook de aanwijzingen van de fabrikant in acht!
Ovens
- De binnenruimte van de oven kan het beste met een in de handel gebruikelijk afwasmiddel worden gereinigd, zolang hij nog warm is en de verontreinigingen nog niet zijn ingebrand. Gebruik voor hardnekkige verontreinigingen een speciaal hiervoor bedoelde ovenreiniger.
Neem ook de informatie van de fabrikant en op het schoonmaakmiddel in acht!
Koelkasten
- Om hygiënische redenen dient u bij uw koelkast om de 6 maanden een ‘basisreiniging’ uit te voeren. Schakel de koelkast daarvoor uit, laat deze ontdooien en haal alle platen en bakken eruit. Verwijder ook eventuele resten in de dooiwaterafloop onderaan de achterzijde van de koelkast. Voor de reiniging wordt een mild reinigingsmiddel met een zachte doek aanbevolen. Neem ook de aanwijzingen van de fabrikant in acht!
Materiaal overzicht
Echt houten fronten
VOORDELEN: Echt houten fronten zijn puur natuur. Hout is een natuurlijk product, dat door een sterke laklaag of oliebehandeling zijn natuurlijke schoonheid en individualiteit behoudt. Ieder front is uniek en nooit absoluut gelijk.
TOEPASSING: Front- en combinatiematerialen.
PRODUCTIEPROCES: Kaderdelen zijn meestal gemaakt van gelijmd massief hout (lijmhout). Binnenpanelen en ladevoorstukken krijgen een fineer toplaag. Zodat binnenpaneel en kader er verregaand hetzelfde uitzien, kunnen de kaders aan voor- en achterzijde voorzien worden van een fineerlaag. Het basismateriaal is vrij duur en beweegt zich derhalve in de hogere prijsklassen van de betreffende modelgroepen.
Massief hout en houten materialen
Massief hout is een levend materiaal dat met name op de luchtvochtigheid reageert. Men zegt ook wel, dat hout ‘werkt’. Een oppervlaktebehandeling kan deze voor dit materiaal kenmerkende eigenschappen weliswaar vertragen, maar niet volledig voorkomen. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in uw keuken liefst tussen 40 en 60 procent (relatieve luchtvochtigheid) ligt. Een kortstondig hogere of lagere luchtvochtigheid (max. 2 à 3 dagen) heeft geen negatieve invloed. Overigens voelt uzelf zich bij deze relatieve luchtvochtigheid ook het beste. Als puur natuurproduct is hout – door de verschillende herkomstgebieden – onderhevig aan kleine schommelingen in kleur en structuur. Voor liefhebbers van massief hout is dat een kwaliteitskenmerk.
Fineer
Fineer is dun gesneden ‘massief hout’ met een dikte van maximaal 8 mm. Door dit op houten materialen te lijmen ontstaat een vergelijkbaar uiterlijk als bij massief hout en wordt tevens de gevoeligheid voor schommelingen in de luchtvochtigheid verminderd.
Houten materialen (zoals spaanplaat, HDF en MDF)
Bij houten materialen gaat het om een verzamelnaam voor platen, die uit houtvezels, houtspaanders of fineren bestaan. Spaanplaten worden onder hoge druk en bij temperaturen van circa 100 °C vervaardigd uit met lijm vermengde houtspaanders. De middenlaag bestaat uit grove spaanders, de toplaag uit fijne spaanders. Hierdoor ontstaat een soort ‘plankeneffect’, dat de vormstabiliteit van de plaat waarborgt. Spaanplaten worden altijd aan beide kanten met fineer of kunststof bekleed. HDF-platen (HDF = High Density Fibreboard) en MDF-platen (MDF = Medium Density Fibreboard) worden op soortgelijke wijze als spaanplaten gemaakt. Het verschil ten opzichte van spaanplaten is dat er fijne houtvezels worden gebruikt, waardoor ook het gewicht stijgt. HDF- en MDF-platen hebben een oppervlak met vrijwel gesloten poriën en zijn daardoor uitermate geschikt als basismateriaal voor 3D-foliefronten en kleurig gelakte fronten.
Kunststoffen
Kunststoffen worden hoofdzakelijk als oppervlakken van fronten en korpussen gebruikt. Er wordt verschil gemaakt tussen duroplastische en thermoplastische kunststoffen. Als duroplastische kunststof wordt melaminehars gebruikt. Melaminehars kan zeer veelzijdig worden toegepast. Het decor kan een patroon hebben of effen van kleur zijn. Het is bijzonder eenvoudig te reinigen, omdat het over het algemeen een glad en gesloten oppervlak heeft. Speciaal voor werkbladen wordt laminaat op basis van melaminehars gebruikt, dat aan de bijzondere eisen voldoet die werkbladen stellen. Thermoplastische kunststof wordt als oppervlak voor fronten gebruikt. Het voordeel hiervan is, dat ook de oppervlakteprofielen naadloos kunnen worden gemaakt.
Melaminefronten (directe coating)
VOORDELEN: Voor melaminefronten is een zeer grote veelzijdigheid aan decors mogelijk, zowel effen van kleur als door en door gekleurd of met een houtdecor bedrukt. De materialen die ontstaan, zijn relatief voordelig, onderhoudsvriendelijk en extreem robuust en daardoor het optimale materiaal voor keukenmeubels.
TOEPASSING: Front- en korpusmateriaal.
PRODUCTIEPROCES: Bij zogenaamde melaminefronten wordt tijdens een ééndelig productieproces in hars gedrenkt decorpapier onder druk en op temperatuur boven en onder aangebracht op platen van houten materialen (spaanplaten of MDF-platen). Tijdens een hete persing smelt de laag melaminehars tussen papier en plaat en vormt een onomkeerbare verbinding. Structuurelementen in de pers beïnvloeden het oppervlak. Deze kan fijne structuren krijgen en maakt hierdoor ook erg goed aanvoelende houtreproducties mogelijk.
Laminaat-fronten (tweedelig arbeidsproces)
VOORDELEN: Laminaatfronten zijn extreem robuust en sterk, maar ook onderhoudsvriendelijk, bovendien kunnen ze voorzien worden van een postforming-rand. Daardoor zijn ze zowel in verticale richting (front) als horizontale richting (N-rand van het werkblad) naadloos. Het oppervlak bestaat uit meerdere lagen en is dus dikker dan bij melamine fronten. Hierdoor is het materiaal harder, zonder poriën en nog sterker dan melamine of materiaal met een directe coating. Bovendien bestaat de mogelijkheid om randen naadloos te vervormen, het zogenaamde postforming. Daarbij wordt het laminaat met behulp van warmtestraling en in vorm persen rond de al afgeronde of geprofileerde rand gevormd.
TOEPASSING: Front- en werkbladmateriaal.
PRODUCTIEPROCES: Tijdens een tweedelig productieproces worden meerdere lagen in melaminehars gedrenkt decorpapier en dik papier tot laminaat geperst en aangebracht op platen van houtmaterialen (spaanplaten of MDF-platen). De materiaaldikte van het laminaat bedraagt hierbij max. 1 millimeter. Ook hier ontstaan door structuurelementen in de persplaat effecten in het oppervlak (van glanzend tot gestructureerd).
Foliefronten (glad of geprofileerd, bijvoorbeeld laklaminaat)
VOORDELEN: Foliefronten zijn bestand tegen de invloeden van de keuken. Qua prijs-/kwaliteitsniveau zijn zij ongeëvenaard en zijn zodoende een aantrekkelijk optisch alternatief voor houten en lakfronten.
TOEPASSING: Frontmateriaal.
PRODUCTIEPROCES: Meerdere lagen polymeer materiaal worden in hete toestand samengeperst en daarna gelakt en gevormd. Een plaat van houten materialen – meestal MDF – wordt volledig en ook bij de randen ommanteld met de op deze manier ontstane polymeer folie, die geen tegenwerkende krachten heeft (geen ‘sinaasappelhuid’). De achterzijde van het front is over het algemeen in kunststof uitgevoerd.
Acrylfronten
VOORDELEN: Acrylfronten hebben een zeer hoge glansgraad en een grote glansdiepte die aan echt glas doet denken, maar ze zijn lichter en voordeliger en kunnen met normaal houtgereedschap worden bewerkt. Met acrylfronten kunnen ook heel goed metaalachtige effecten worden gemaakt. De onderhoudsvriendelijkheid blijkt uit de mogelijkheid om lichte krassen eenvoudig met behulp van een polish weer te kunnen verwijderen.
TOEPASSING: Frontmateriaal.
PRODUCTIEPROCES: Meerdere lagen polymeer kunststof resulteren in een materiaal met een dikte van maximaal één millimeter. De deklaag is van acryl, PMMA of plexiglas. Het materiaal wordt volledig gelijmd op een met melamine beklede MDF-plaat.
Lakfronten
VOORDELEN: Lakoppervlakken kunnen in veel verschillende kleuren worden vervaardigd, zowel in mat als glanzend. Dit is pure materiaalesthetiek, sterk en eenvoudig te reinigen.
TOEPASSING: Front- en combinatiematerialen.
PRODUCTIEPROCES: Bij lakfronten wordt MDF als basismateriaal met een melamine achterkant eerst op maat gemaakt en geprofileerd. Meerdere lagen grondlak of polyesterlak worden als vulmiddel aangebracht, geschuurd en uitgehard.
Glazen fronten
VOORDELEN: Glazen fronten zijn optisch echte blikvangers, verspreiden een nobele glans en zijn uitermate robuust. De glasplaat kan bovendien van tevoren aan de achterzijde worden gelakt of digitaal bedrukt en voorzien worden van een grondeermiddel.
TOEPASSING: Front-, nis- en werkbladmateriaal.
PRODUCTIEPROCES: Het dragermateriaal is een plaat van houtmaterialen, waarop meestal een glasplaat van enkelvoudig veiligheidsglas wordt gelijmd. Vaak wordt voor de bescherming van de randen aan de zijkant rondom een rand van acryl (PMMA of plexiglas) aangebracht. Zowel de productie als de verwerking is vrij kostbaar.
Metaal (roestvrij staal en aluminium)
Metalen in de keuken worden ofwel voor de techniek gebruikt of voor een optische opwaardering. Zij worden onder andere gebruikt bij elektrische apparaten, spoelbakken, werkbladen, nisbekleding, grepen en plinten. Er wordt hoofdzakelijk roestvrij staal en aluminium gebruikt.
Lak
Er wordt milieuvriendelijke lak gebruikt. Die beschermt het meubeloppervlak. Deze wordt als transparante lak of kleurlak, van mat tot hoogglanzend, of als structuurlak verwerkt. Metalen dragermaterialen (beslagdelen) worden ook gepoedercoat, waarbij droog lakpoeder wordt ‘ingebrand’ op de drager.
Olie en was
Bij massief hout en fineer ontstaat door olie en/of was een bijzonder oppervlak. De natuurlijke houtstructuur wordt geaccentueerd, zonder dat een toplaag zichtbaar is. Nadelig is de gevoeligheid voor vlekken, omdat er geen beschermlaag is.
Glazen werkblad
Glas wordt gebruikt voor de optische opwaardering en overtuigt door de eenvoudige reiniging en hittebestendigheid.
Natuursteen
Als natuursteen wordt voor werkbladen meestal een harde steensoort (zoals graniet) gebruikt. Ieder natuurstenen werkblad is uniek, waardoor de platen in kleur en structuur allemaal verschillend zijn. Bij verschillende harde steensoorten is het vanwege de meer of minder voorkomende capillairen, kleine en fijne scheurtjes en voegen noodzakelijk om af fabriek een impregneerlaag aan te brengen.
Door het impregneren wordt de opname van vloeistoffen vertraagd, maar niet voorkomen. De stoomdoorlaatbaarheid blijft verregaand behouden. Wanneer natuursteen geïmpregneerd is, moet deze impregneerlaag na verloop van tijd worden opgefrist. Dat is niet alleen afhankelijk van de gebruikte natuursteen zelf, maar ook van de gebruiksintensiteit. Er moet rekening worden gehouden met het langzame ontstaan van een patina (gebruikssporen). De fabrikant van de werkbladen kan hierover gerichte informatie verstrekken.
Kwartscomposiet
Bij kwartscomposiet voor werkbladen gaat het om een high-tech-materiaal. Kwartscomposiet bestaat uit verschillende materialen (ca. 93 procent kwarts, ca. 7 procent bindmiddel, mineraalmeel en andere hulpstoffen). Het is in veel verschillende variaties verkrijgbaar. Iedere plaat wordt individueel gegoten.
Werkbladen van kwartscomposiet zijn over het algemeen voor direct contact met levensmiddelen volgens verordening (EG) nr. 1935/2004 en verordening (EU) nr. 10/2011 geproduceerd en gecertificeerd. Een typische materiaaleigenschap van materialen van kwartscomposiet is de aanwezigheid van stippen of pigmenten en poriën.
Op grond van de goede oppervlaktedichtheid hoeft gepolijst kwartscomposiet alleen gereinigd en niet onderhouden te worden. Maar onderhoudsvrij betekent niet zelfreinigend.
Keramiek
Keramiek wordt gemaakt van natuurlijke, zorgvuldig uitgekozen grondstoffen (klei, veldspaat, kwartszand, mineralen). Door middel van een thermisch sinterproces (meer dan 1200° C) wordt van keramiek een product met een zeer hoge fysikalisch-mechanische Ritz-hardheid. Keramiek heeft een absorptieniveau van vrijwel nul en is zodoende ondoorlaatbaar voor water en ongevoelig voor vloeistoffen.
Het materiaal stoot geen schadelijke stoffen uit en is uitstekend geschikt voor direct contact met levensmiddelen. Een ander voordeel voor gebruik in de keuken is, dat keramiek temperatuurbestendig en eenvoudig te reinigen is.
Keramiek heeft geen verzorging nodig. Maar onderhoudsvrij betekent niet zelfreinigend. Het is bestand tegen vrijwel alle in de huishouding gebruikelijke chemicaliën. Keramiek is duurzaam kleurbestendig en relatief slijtvast. Typisch is de aanwezigheid van punten of pigmenten.