Alles wat u moet weten over de nieuwe energielabels!

Sinds 1 maart 2021 zijn de energielabels van koelkasten, vriezers, ovens en vaatwassers veranderd. De oude labels voldeden niet meer omdat veel nieuwe apparaten energiezuiniger waren dan de maximale classificatie. Het energielabel werd tussentijds aangevuld met A+, A++ en A+++, niet heel duidelijk. Maar ook na de verandering is er nog onduidelijkheid, wij leggen het nog een keer uit voor u!

Het nieuwe energielabel

Energieklassen A+, A++ en A+++ worden nu niet meer gebruikt waardoor de meest zuinige energieklasse gewoon weer A is. Op het nieuwe label staan de letters A t/m G. De letter A is hier het meest zuinig en de letter G is het minst zuinig. Hierdoor is ook de meetmethode aangepast en zijn alle apparaten opnieuw gemeten.

Afhankelijk van het apparaat komen er ook extra pictogrammen op het label, die je wat vertellen over bijvoorbeeld waterverbruik of geluidsniveau. En je kunt eenvoudig een QR-code scannen voor nog meer informatie.

Dat het energielabel is veranderd betekent niet dat apparaten minder zuinig zijn geworden. Bij het oude label zat veel apparatuur die je kon kopen al op het hoogste niveau. Met het nieuwe label is er weer ruimte voor groei en voor nóg zuinigere apparaten.

Bij ovens werkt het net even anders

Het energielabel geeft aan hoe zuinig de oven is met energie vergeleken met andere ovens van eenzelfde formaat. Daardoor kan het voorkomen dat een kleine oven met energielabel A toch minder energie gebruikt dan een grotere oven met energielabel A+.

Combimagnetrons, stoomovens, kleine ovens of draagbare ovens hebben geen energielabel.

Koel-/vriescombinaties

Het nieuwe label C of D is ongeveer te vergelijken met het oude A+++. Op dit moment zijn er al wel koelkasten met nieuwe label A, maar die zijn vrij duur en niet goed verkrijgbaar. Vriezers met label A of B zijn nog niet te koop.

Vaatwassers

Het nieuwe label B of C is ongeveer te vergelijken met het oude A+++. En wat nu label G is, was voorheen A+.

Heeft u vragen over het nieuwe energielabel? Of bent u zelf op zoek naar nieuwe keukenapparatuur? Wij denken graag met u mee. Laat je inspireren in onze showroom of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen u graag!

Bronnen

Wat je moet weten over het nieuwe EU-energielabel – Pelgrim

Energielabel koelkast en vriezer | Energielabel

Energielabel oven | Energielabel

Energielabel vaatwasser | Energielabel

Nieuw energielabel | Consumentenbond